www’nin Anlamı Nedir

İnternetten tanıdığım arkadaşım Kenan yeğeninin ödevine yardım edecekmiş. Orta okul öğrencisi olan yeğenin ödevin konusu WWW Anlamı Nedir ? Kolay güzel bir ödev kolayca bulursunuz google’ de falan, peki bunu bana neden dedim ( tabi ki rahatsız boştan yere rahatsız edildiğim için kızdımda )… Kenan ise, abi Google‘de WWW anlamı sonra www ne demektir diye aratırdım ama hiçbir sitede www’nin ne anlama geldiğini açıklayan bir yazı yok dedi. Bir el atabilirmisin abi diyince bende bir arama yaptım ve harbiden sonuçlar alakasız.. Zaten googlenin bu aralar şaşırdığını anlatmıştık.. Neyse Kenan fazla yorulmasın yazayım dedim… Kendisine ödev hazırlarken aynı zamanda internetdevri.com için yazayım herkes faydalansın istedim.

Gelelim WWW Anlamı Nedir Konusuna

 

WWW‘nin İngilizce açılımı World Wide Web demektir. Türkçe karşılığı Dünyayı çevreleyen ağ yada dünyayı saran ağ demektir.. Burada ağ olarak geçen bildiginiz ağaçlarda ki örümcek ağı gibidir.. Örümcek bir daldan başlar ağı örmeye sonra diğer dala ve sonra başka bir ağaca, uzar ve gider… Ama bu dallar arasında örümcek sayesinde bir bağlantı , köprü oluşur yani her dal birbirine bağlıdır.. İşte Ülkemizdeki bilgisayarlarda bu ağ sayesinde Amerika, Almanya, Japonyadaki bilgisayarlara bağlanır.

Şimdi bu www‘nin nasıl ortaya çıktı konusuna gelirsek.. Şu anki anlamında olmasada internetin ilk çıktığı dönemlerde yani sadece birkaç tane bilgisayarın bilgi paylaşımı yaptıgı ve bu paylaşımın sadece askeri ve Üniversite kurumlarının desteklediği dönemde internet tarayıcıları yoktu ve ARPANET‘te (arpanet internetin dedesi sayılabilir. Sade askeri alanda iletişim ve bilgi transferi için kullanıldı.)bilgiler dosya transfer protokolü FTP, metin tabanlı belge arama ve görüntüleme yazılımı Gopher ve e-posta kullanılabiliyordu. Bugün kullandığımız interneti gerçek anlamda küreselleştiren, geniş kitlelerin kullanımına açılmasında en büyük rolü oynayan kişi kuşkusuz World Wide Web’i geliştiren İngiliz fizikçi Tim Berners-Lee’dir. Cenevre’deki Avrupa Parçacık Fiziği Laboratuvarı’nda (CERN) çalışan Berners-Lee’nin amacı aslında, bugün kullandığımız anlamda bir web standardı yaratmak değildi. O sadece çalıştığı laboratuvardaki önemli bilgilerin kaydedildiği elektronik dökümanlara kolayca ulaşabilmek ve gittikçe sayısı artan doküman yığınına bir düzen getirmek istiyordu. Bilgilerin doküman yığınları içinde kaybolmasına engel olmak, bilgisayarlara girilen bilgilere daha kolay ulaşmak bir şekilde mümkün olmalıydı.

Takma adı “Father of the Web” (Şebekenin Fikir Babası) olan Berners-Lee’nin bir amacı da aynı doküman üzerinde bir çok kişinin aynı anda çalışmasını sağlamaktı. Ona göre birden çok kişinin göz attığı dosyalardaki hatalar, çoklu kullanıcılı ortamda, fark edilerek düzeltilebilecek, kullanıcılar birbirleri ile sürekli iletişimde bulunacaklardı.

1989’da Tim Berners-Lee World Wide Web‘in temel unsurları olan adres sistemi (Uniform Resource Locator – URL), ağ protokolü (HTTP), hiper-metin işaretleme dilini (Hyper-Text Markup Language – HTML) ve ilk web tarayıcısını geliştirdi. İlk defa 17 Mayıs 1991′de çalıştırılan web o dönemde internet teknolojisinde bir devrim olarak nitelendirildi. Web’in en önemli işlevi, internete bir standart getirmiş olması ve daha önce geliştirilen protokoller olan internet dosya transfer protokolü FTP, metin tabanlı belge arama ve görüntüleme yazılımı Gopher ve elektronik postayı desteklemesiydi.

Her tarayıcı başka telden çalıyordu

1993-94 seneleri arasında her internet tarayıcısı kendi HTML kodlarını kullanıyordu. Bu da internette sayfa yayınlamak isteyenlerin her tarayıcı için ayrı web sayfaları hazırlamasını zorunlu kılıyordu. Bu sorun World Wide Web Konsorsiyumu’nun ortaya koyduğu standartlarla aşıldı ve temel HTML kodlarıyla hazırlana tüm web sayfaları her platformda sorunsuz olarak görüntülenebilir hale geldi.

E-postadan sonra en çok kullanılan araç: Web

Web günümüzde dünyanın her tarafında çok farklı amaçlara hizmet eden ve milyonlarca kullanıcısı bulunan dev bir iletişim ağı haline gelmiştir. Kişisel bilgisayarların kullanımının hızla artığı ve insanların bilgisayarların iletişimi için daha kolay yöntemleri aradığı bu dönemde web büyük bir boşluğu doldurmuştur. Web bugün e-postadan sonra en çok kullanılan internet aracıdır.

Web, 1995’te G-7 Zirvesi’nin konusu oldu

Başlangıçta Tim Berners-Lee bile web’in ne tür bir fenomen olacağını tahmin etmiyordu. Ancak 1995 yılına gelindiğinde Brüksel’de toplanan G-7 zirvesinin esas gündemini, Tim Berners-Lee’ nin projesine verdiği isim oluşturuyordu “World Wide Web”.

Web’in popülerliğinin artması Berners-Lee’nin Time dergisinin 20. yüzyılın en etkili 100 beyni listesine, “iletişim devrimine kıvılcım veren isim” sıfatıyla girmesini de getirdi.

Günümüzde Web bir yayın aracı olmaktan çok, yarattığı kültürle, yeni ticaret biçimleriyle, sanat akımlarıyla, herkesin kendini bir şekilde ortaya koyduğu, içinde yer aldığı bir oluşumdur. Tim Berners-Lee, interneti ağ aracılığıyla erişilebilir bilgi uzayı olarak nitelendirmektedir.”

Ve Sonuç olarak bu Protoköller yani ön tanımlar, genişleme hızı sınırsız olan ve tüm dünyayı saran bu ağın standart hale getirebilmek için konulmuştur.

Resim kaynak : https://www.freepik.com/vectors/technology

Yorum yapın