Kablosuz Ag yani Wireless Anlamı Nedir

Son zamanlarda sıkça duymaya alıştığımız Wireless yani Kablosuz Ağ anlamı nedir, nasıl kullanılır, geleceği nedir bu günkü yazımızın konusu.

Öncelikle Wireless’in Türkçe anlamını açıklamak gerekirse; Radyo yada Telsiz Dalgası olarak çevrilebilir. Aslında bu ağ iletişim sisteminin kullanım adı Wi-Fi olarak geçer. Wi-Fi ise wireless ve fidelity kelimelerinin ilk iki harflerinden oluşmaktadır. Ancak Wi – Fi yerine yaygın olarak Wireless kullanılmaktadır.

Sistemin genel özelliklerine gelince. Öncelikle bir yanlış anlamayı dile getirmek gerekmekte, Wireless sadece internet bağlantısı anlamında kullanılıyor ancak bu son derece eksik bir ifadedir. Wireless öncelikle bir ağ iletişim sistemidir. Yani İnternetin bulunmadığı ortamlarda bilgisayarları yada cihazları birbirine bağlamak için kullanılabilir.

Önceleri bilgisayarları yada bilgisayar çevre birimleri olan yazıcı, tarayıcı, fare, klavye, Optik okuyucular, Parmak İzi Tanıma gibi cihazları bilgisayara yada Palm, Macintosh, SmartPhone gibi sistem cihazlarına kablolarla bağlanıyordu. Yüzlerce kablonun ortada bulunması hem görüntü kirliliğine neden olurken hem de fonksiyonel olarak pek işe yaramıyordu.
Şu anda kullanımı son derece yaygınlaşan Wireless sistemler hem bilgisayarlara arası bağlantıyı radyo yada telsiz dalgaları aracılığıyla sağlarken hem kablo kullanım zorunluluğunu ortadan kaldırıyor hem de kabloların erişemeyeceği alanlarda çalışma imkanı sunuyor.

Bu sistemde cihazların birbirinin Radyo ( Telsiz ) dalgalarını görmeleri için Sinyal Alıcılarına ve Sinyal Vericilerine ihtiyaçları vardır. Bu cihazlar 802.11 standartlarıyla çıkardığı radyo frekanslarını kullanılarak verileri ( bilgi, data ) gönderilip alınır. ( Bu bilgi alışverişi, CSMA/CA “Carrier sense multiple access with collision avoidance” protokolüne uygundur ), bu sayede verilerin iletimi sırasında hata oluşması sorunu çözülür. Wireless cihazlar radyo 802.11x in standartları 802.11a 802.11b 802.11g 802.11n yayını yapmaktadır. Bu yayına almaya yarayan anteni olan bilgisayar ve cihazlar bu ağa dahil olur.

Bu kadar teknik bilgiden sonra yine anlıyoruz ki Wireless sadece internet için kullanılmıyor.. Şişlide gittiğim firmada yurtdışından ithal edilmiş bir güvenlik ağını tanıma imkanım oldu. İnternetle hiçbir bağlantısı bulunmayan bir bilgisayara; X–Ray, bina girişinde Turnike, Güvenlik Elamanları Elindeki Dedektörler, 5 – 6 Güvenlik Kamerası, ziyaretçi kontrol sistemi, ve Personel için Parmak izi Tanıma cihazları, kartlı geçiş sistemi gibi güvenlik cihazları Wi – Fi yani Wireless ile bağlanmış. Bu kadar cihaz sadece bir bilgisayara bağlanıyor ama ortada tek bir kablo bile yok. Burada sadece bir cihazdan değil 6 – 7 tane farklı cihazdan bahsettik merak edebilirsiniz bu kadar farklı cihazın radyo dalgaları birbirine karışmıyor mu yada TRT FM radyo sinyali bu cihazların sinyallerine karışmıyor mu 🙂 . Elbette ki hayır son derece gelişmiş Wireless sisteminde her cihaza farklı kodlama girilir ve her ne kadar Radyo sinyalleri kullansalar da çok daha zengin bir sinyal sayısı kullanırlar. Yani yüzlerce wireless cihazı bir arada olsa da birbirine karışmaz.

Ülkemizde 2005 yılında yaygınlaşmaya başlayan bu sistem son yıllara kadar sadece internet alanında kullanılıyordu.. İnternet alanında kullanılırken ( Wi-Fi ) Wireless güvenlik tedbirlerinin alınması, şifrelerin zor olması gerekmektedir. Kablolu bağlantı sistemlerinde ağa girebilmek için kabloya ihtiyaç duyulurken Wireless sistemlerde her cihaz ağın kapsama alanına girer ama sinyaller şifreli geldiği için sisteme dahil olamazlar. Fakat sistemin şifreleri çok kolaysa ve gerekli güvenlik yazılımları aktif edilmemişse sisteme sızmalar gerçekleşebilir. Birde Wireless bağlantının sadece Notebook yani diz üstü bilgisayarlarla yapılabileceği yönünde yanlış bir öngörü vardır. Masaüstü bilgisayarınızada bir Wireless anten alarak bu bilgisayarlarıda Kablosuz Ağa dahil edebilirsiniz.

Bekleme salonunda yarım saat içerisinde aklıma gelenleri böyle yazdım anlatımda kopukluklar olduysa kusura bakmayın.

Yorum yapın